Aanleiding
Hoogwaardige en actuele kennis die wij in West-Europa opdoen wordt op allerlei plekken op aarde aangewend. In Nederland hebben we vooraanstaand onderzoek en kennis van landbouw. Bij de Universiteit van Wageningen (WUR) lopen daar deskundigen rond. Laurie van Reemst is er daar één van. Ook ons onderwijs is behoorlijk aan het vergroenen. Niet vreemd want 54 % van Nederland is nog landbouwgrond. Dus hebben van VMBO tot aan universitair onderwijs groen onderwijs. Pieter Temmink is als docent verbonden aan het Zonecollege in. In hun onderwijs hebben ze een verbinding gelegd met opleidingen in Oeganda. Laurie woont en werkt daar al enige jaren. Pieter, zijn collega’s en leerlingen gaan jaarlijks op excursie.

Voorwerk
Binnen het Windesheim Honors College International Global Project and Change Management programma zijn studenten in een project gaan onderzoeken of één aspect van het onderwijs, bodemvruchtbaarheid,  in spelvormen te gieten is. Het project is kortweg SOIL gaan heten. De resultaten, een onderzoek en spelconcepten zijn overgedragen aan 038games.

Semester 1: 2020 – 2021
Een eerste studententeam met artists en developers bestaande uit Stefan Bosch, Brian Hoen, Luc Huistra, Amanda Maatje en Mark van Dijk  is aan de gang gegaan om onderzoek te doen naar hoe een spel er uit kan zien. Er is gekozen om een bordspel en een mobiele game te maken. In het project is de focus verschoven naar het realiseren van een bordspel dat in Oeganda getest kan worden.

Voor de mobiele app is onderzoek gedaan naar de gameplay en ontwikkelplatform dat geschikt is voor gebruik op lagere versies van Android en beperkt en duur internet.

Het bordspel is voor de zomer meegenomen naar Oeganda om daar door studenten getest te worden. De grote corona-pandemie gooide voor dit traject roet in het eten.

Het project is en wordt volledig in het Engels uitgevoerd. Alle documentatie van de games, techniek, art etc. is in het Engels. Hiermee is het spel, alle documentatie en assets overdraagbaar aan partijen in Oeganda.

Semester 2: 2021 – 2022

Terwijl het fysieke bordspel wacht om getest te worden is een tweede team studenten aan de slag met een mobiele game. Er is veel onderzoek gedaan naar artstijl, levels en in-depth kennis van bodemvruchtbaarheid. Met behulp van het Google Godot gameplatform wordt in pixelart stijl veel realiseert. De studenten hebben bijdragen geleverd aan het SDG-programma van Windesheim. Er wordt een presentatie in Oeganda verzorgd aan de studenten.
Om een eerste indruk te krijgen hoe het spel gaat worden én hoe de art en gameplay eruit ziet: bekijk de video.