De aanleiding voor dit project kwam van een art-studente die in een eerder project van 038games stage liep. De aanleiding is ook een verdrietige, haar moeder heeft kanker. Ze heeft ook kleine broertjes en ze vroeg zich af of er een game kon komen om jonge kinderen bekend te maken met alles wat hier bij komt kijken. Wij van HBO-ICT hebben van deze processen weinig verstand. We zijn blij dat Stichting Verdriet door je hoofd met ons deze handschoen op heeft gepakt. Ze maken tijd vrij voor inhoudelijke vraagstukken en een stuk coaching én begeleiding van het team.

De mobiele game, Kankerspokenjagers, leert kinderen hun emoties te bespreken, en de emoties van ouders te begrijpen. Het wordt een point & click adventure game. Er komen een aantal minigames om dit voor elkaar te krijgen. Voor het team en de begeleiders is dit een zeer bijzonder en emotioneel project. De verschillende deskundigheden van de studenten, software development, 2D-art, animaties en muziek componeren gaat een heel bijzonder product opleveren.

Lees ook het stuk op Werkenbijhogescholen om te laten zien welke bijzondere projecten je in ons onderwijs tegenkomt.

Over het project en de waarde van games bij het helpen omgaan met emoties voor jonge kinderen is een lang artikel verschenen. Lees dit hier.

Tweede semester

Het tweede semester voor dit project was ook weer enerverend. Joyce, de initiator van het project overleed. De studenten eerden haar met een eigen karakter: Joy. Zo leeft Joyce voort in haar eigen idee. Er is dit semester weer super hard gewerkt. Twee artists zijn zeer druk bezig geweest bestaande mini-games aan te passen en nieuwe mini-games en karakters uit te werken. De focus dit semester lag op behandelingen zoals bestralingen, chemo en operatie. Kinderen worden geconfronteerd met een ouder die moe is, misschien kaal wordt, een poos in het ziekenhuis moet zijn.

Het harde en creatieve werken werd beloond met maar liefst twee Winnovation Awards: die voor de beste Game en de Publieksprijs. En bijna vanzelfsprekend een mooi cijfer voor het project.

De game, Kankerspokenjagers, is te downloaden op de Google Playstore