Escaperooms en Virtual Reality. Dat zijn wel de hoofdthema’s van dit schooljaar 2019 -2020. En in één project, voor de Veiligheidsregio IJsselland was het een virtuele escaperoom.
We starten het eerste semester met nieuwe projecten, en oude bekenden. De oude bekenden Vrange , dangerzone, maar dan gefocused op het schietexamen. En een nieuwe opdracht: het simuleren van een deel van de Nijmeegse vierdaagse. Het project zou uiteindelijk Code4 genoemd worden naar de oproepcode van de Politie als een vuurwapengevaarlijk persoon is gesignaleerd. Zowel Vrange als Code4 zouden in het eerste en tweede semester doorgaan.

Een nieuw project was het directe gevolg van het succes van een Game Development project waarin een VR-demo was gerealiseerd voor spiegeltherapie. Dit spel won de Publieksprijs van de Winnovation Summer-editie 2019 en was voor opdrachtgevers Vogellanden Centrum voor Revalidatie en Bijzondere Tandheelkunde en V3rLabs aanleiding dit serieus te gaan onderzoeken. Dit gebeurt in samenwerking met het Lectoraat ICT-Innovaties in de Zorg van HBO-ICT.

En ook in de WinnovationSummer-editie 2020 was VRehab2020 zoals het project inmiddels heet succesvol. Het won de eerste prijs in de Categorie Games

De game en het onderzoek zijn nog lang niet klaar. Vogellanden zal ook na september gastheer zijn van een projectteam van de minor.

Het grote fysieke project was de opdracht van de gemeente Zwolle. Een fysieke escaperoom om burgers in Zwolle eo bekend te maken met klimaatveranderingen. En naast bewustzijn ze ook aanzetten tot veranderingen. Het is een onderdeel van het internationale Interreg Project Catch. Naast de gemeente nemen bedrijven en onderwijs uit negen landen deel. Windesheim neemt deel vanuit de Climate Campus. En met fysieke escaperooms hebben we bij 038games ervaring.

Het eerste semester leverde een trailer met een reeks concept-games op, een verhaal, interieurontwerp en startpunt voor een tweede team. Het project kreeg een andere naam, AdaptorBtrapped en een drietal mijlpalen. Binnen vier weken werd de trailer uit- en weer aangekleed. Nieuwe techniek, beeldmerk, interieur en verhaallijn. En dit alles om een eerste test voor wethouders van Zwolle te houden. Dit werd gehaald, corona ruïneerde alle volgende afspraken. Er is keihard gewerkt aan de technieken en AI in de trailer vanuit Almere. De trailer is inmiddels af en zal door The Great Escape na de zomer beschikbaar gesteld worden voor het grotere publiek.

In het eerste semester werd een ander project ook herstyled en grotendeels geherprogrammeerd: de VR-escaperoom van de Veiligheidsregio. Multi-player is nog een wens. En echt gebruiken, daar moet nog energie in. Het is wel mooi geworden en won de Winnovation Winter-editie prijs in de categorie Games.

En tot slot, het lijkt al zover weg, maar op 29 oktober 2019 won HBO-ICT van Windesheim de Computable Award voor de Beste ICT-opleider. Mede dankzij het fantastische onderwijs wat we met onze studenten in onze keuzesemester minoren doen.
We zaten die avond met mensen van de Politie in de zaal want ook Dangerzone VR was genomineerd voor de categorie ICT-project van het Jaar Onderwijs. Helaas werden ze, nipt, tweede.

Schooljaar 2019 – 2020 samengevat

Je zou ook interesse kunnen hebben in