Vijf mooie projecten in tweede semester 2021-2022

Het tweede semester van dit schooljaar werd gekenmerkt door vijf projectteams die aan bestaande (Kankerspokenjagers en Snuffelcollege) en nieuwe (Augmented Reality Routefinder Nomi en VR game The Ultimate Intensivist  hebben gewerkt in opdracht van . Aan de Vrehab games is weer een nieuwe loot ontsproten: spraakoefening .

Kankerspokenjagers wist een project op te leveren dat in de Androidstore is verschenen.
Het werk van het Nomi-team voor Stichting Nomi is veelbelovend. Een mooie samenwerking tussen studenten van onze minor en Saxion art studenten. Een Augmented Reality concept met heel veel potentie.

Een stukje innovatie: storytelling

Dit semester hebben we een paar studenten van de minor Drama en Theater (Educatie) laten meedenken over verhaallijnen, storytelling en dat soort zaken. Dank collega Henriette van Ameijde en haar studenten voor deze samenwerking. Daar is soms het effect van terug te vinden. Zeker het Snuffelcollege project heeft hier veel aan gehad.

Kankerspokenjagers heeft een mooi einde gekregen ondanks het overlijden van Joyce. Studenten hebben hard en creatief gewerkt en twee Winnovation Awards gewonnen voor de beste Game en de Publieksprijs.

Namens de coaches, Teun, Wilco, Lilian en ondergetekende willen we de studenten weer bedanken voor de mooie projecten, de creativiteit en het bewijs dat betekenisvolle projecten voor zowel de opdrachtgevers als de studenten belangrijk zijn.

Preview negen projecten, sommige in herhaling

Op 7 september 2021 zijn we weer begonnen met fysiek onderwijs, ook bij 038games. De locatie is (weer) bijhanz.nl, waar de studententeams op de 2de verdieping in een community-omgeving aan de gang gaan. We starten dit schooljaar met 9 game-opdrachten. Vier zijn op herhaling, en vijf zijn er nieuw. Naast nieuwe opdrachten mogen we met veel nieuwe technieken werken. En worden de opdrachten meer en meer divers, sociaal, duurzaam en inclusief. De specifieke pagina’s komen er de komende dagen aan. Nu een korte preview:

Geldzeker heeft een uitstapje gemaakt naar Mobile Solutions. Daar is de game technisch sterk verbeterd en zelfs gepubliceerd in de PlayStore: Geld Zeker. De komende maanden ligt de uitdaging op meer gameplay, veel testen én meer levels.

SOIL is vorig semester gestart als opdracht om jonge boeren, studenten in Oeganda te leren hoe ze hun landbouwgrond beter kunnen onderhouden. Een tweede doelgroep om het spel te gebruiken zijn leerlingen in Groen Onderwijs in Nederland.
In dit project hebben de studenten een bordspel en een aanzet tot een digitale game ontwikkeld. De opdrachtgevers zijn werkzaam in het Groen Onderwijs en aan de Universiteit van Wageningen. Een spannend project en als de studenten dezelfde vibe hebben als het vorige team kan dit een groot succes worden.

VR for rehabilitation, we krijgen er geen genoeg van. Voor de vierde keer gaat een team aan de slag met vormen van therapie bij revalidatiecentrum Vogellanden.

VR-escaperoom voor leerwerkplekbegeleiders (projectnaam StarFireFighters) is een project in opdracht van Veiligheidsregio Hollands-Midden. In de eerste iteratie is een mooie eerste 3D omgeving neergezet met een aantal puzzels voor de multiplayer VR met 4 spelers en 4 non-players. Voor deze laatste groep is een manual ontwikkeld. Doel van de tweede iteratie is testen, meer escaperoom puzzels ontwikkelen én een productioneel spel opleveren.

En dan de nieuwe opdrachten:

Studenten mogen met en voor de politie duiken in twee nieuwe technieken. Eén project zal worden uitgevoerd met de Hololens 2. Doel is een aantal gevaarlijke situaties te creëren die met dit hulpmiddel wel, maar in de werkelijke trainingswereld nauwelijks te realiseren zijn. Denk aan een burger die brandend op je af komt lopen. En studenten mogen aan de gang met de RotoVR. Een aantal jaren geleden hebben we in opdracht van de PolieAcademie een rijsimulator ontwikkeld. De reacties waren gemengd. Niet op het spel maar vooral op de toenmalige techniek. Maar nu is er nieuwe techniek, wat heet, state-of-the-art.

En dan hebben we nog Kankerspoken, een hele mooie opdracht om jonge kinderen waarvan een ouder kanker heeft, meer te laten weten over wat dit is. Een project aangedragen door een studente. We zijn trots op haar, en zullen er een mooi spel van maken.

Studenten gaan in opdracht van Sophia Vereeniging werken aan een gameproject voor het Snuffel College. Binnen deze school leren kinderen om te gaan met huisdieren. Focus in ons project: honden.

In Nederland hebben 1 op de 6 volwassen mensen moeite om op een redelijk niveau te kunnen lezen en schrijven. We noemen dat laaggeletterdheid. Dat is in onze moderne samenleving een enorme handicap. Hoe herken je bij iemand laaggeletterdheid? Dat vraagstuk zullen studenten oppakken in deze game-opdracht.

Semester 1: maatschappelijk en virtueel

Het eerste semester van het jaar 2020-2021 zit er bijna op. Zeven studenten teams hebben binnen 038games weer hard gewerkt aan hun opdrachten. Van alle opdrachten is op de verschillende projectpagina’s (zie de verschillende linkjes hieronder) wat terug te lezen en te zien.
Natuurlijk hebben we allemaal last gehad van corona en de gevolgen van het thuiswerken en – studeren. Heel even in het begin konden teams op Hanz werken. Maar dat werd al snel moeilijker en moeilijker. Met name het contact met de uiteindelijke doelgroep, de spelers, leed daaronder. De twee politieteams weken uit naar Elst om op locatie met agenten en studenten van de Politieacademie te kunnen testen. Maar voor de ouderen waar Age!up zich op richt of de statushouders voor GeldZeker bleek dit niet mogelijk. Voor het team van de Brandweer is testen door een team van vier brandweerlieden uiteindelijk met vier Quest2’s gerealiseerd. Kortom dit aspect had veel voeten in de aarde.

Studenten reageerden verschillend. Sommige kwamen tot bloei, en anderen vonden het maar wennen en vervelend. Net zo als docenten en opdrachtgevers trouwens.

Wat een bijkomende observatie is dat de Virtual Reality (VR) projecten van grotere waarde zijn dan anders. Ze worden afgerond en in beheer genomen. Dat betekent dat ze naar professionele VR-bedrijven en een echt onderdeel gaan uitmaken van de opleidingsprogramma’s bij de Brandweer en de Politie. Ze zullen als instrument de komende jaren hun waarde nog wel moeten bewijzen. Dit onderzoekstraject heet valorisatie. We zijn er trots op dat de projecten op het gebied van schietonderwijs (Vrange), gevaarsbeheersing (Code4) en de multi-player VR escaperoom rondom Gevaarlijke Stoffen bij de Brandweer door onze studenten naar dat niveau getild zijn.

Ook de twee VR projecten, VRehab en VR voor fysiotherapie voor de zorg bij revalidatiecentrum Vogellanden in Zwolle zijn weer stappen verder gebracht. Er gebeurt genoeg in de spiegelkamer. Ook dit project zal de komende tijd getest gaan worden door V3RLab.

Als Windesheim en HBO-ICT vinden dat we ruimte moeten bieden aan projecten die een bijdrage leveren aan maatschappelijke doelstellingen. En doelgroepen die daar bij gebaat zijn.

Tot slot zien we meer en meer het voordeel van de multidisciplinaire samenwerking bij onze studenten en de opdrachtgevers in de projecten. Voor code4 is een security engineering project uitgevoerd hoe VR plaats onafhankelijk kan worden gespeeld. Studenten uit dit team gaan afstuderen bij de ICT van de Politie om dit een stap verder te brengen. Dezelfde thematiek speelt bij Vogellanden als het gaat om het laten spelen van de oefentherapieën thuis. Daar gaat in het volgende semester ook een team mee aan de slag. Alumni van HBO-ICT duiken op bij bedrijven om als beheerder of gebruiker van de games aan de slag te gaan. GeldZeker brengen we via een Mobile Solutions-opdracht weer een stap verder om uiteindelijk de financiële kennis voor de statushouders op een speelse en uitdagende manier mogelijk te maken.

Met het project RescuePets hebben studenten laten zien dat inclusiviteit ook een mooi thema is om mee te werken. Voor blinden en slechtzienden is een app gemaakt om leven in een 1,5 meter samenleving tastbaar te maken.

Zo krijgen de Game Studio – projecten meer en meer betekenis voor onze opdrachtgevers en de samenleving.

Zwaaien naar Cibap

Na vier jaar komt er een einde aan onze samenwerking met Cibap, mbo voor de creatieve industrie in Zwolle. Te weinig chemie tussen de opleidingen. Dat is een heel jammer argument want als we in onze projecten (en dat is onze opleiding minor Game Studio aka 038games) iets zien is het de chemie tussen onze (voornamelijk) software engineers en artists (van vaak Cibap). En dat is geen incident. Studenten zijn tevreden, begeleiders van studenten meestal super-enthousiast, marketing voor de coole projecten die we in de pers kunnen gooien. Onlangs nog de opening van de klimaatescaperoom Adapt or Btrapped. En toch geen chemie.

Helaas dus, want dit was voor ons een mooie en prettige omgeving. We starten in de lege Ontwerpfabriek na de zomer van 2016. Een grote ruimte waar een aantal teams in konden. Voor ons, als docenten was deze plek fantastisch. Naast het lokaal was een auditorium waar we presentaties konden doen, er was een artistieke flow. Er zijn mooie projecten gestart in die ruimte. Met VR, een eerste Dangerzone, rijsimulator en de kinderporno-mobiele game. In een kleine parallele ruimte huisden we twee game-bedrijven in wording: Thinkfast Studios en Gryphonheart Studio. We hadden een set onverstaanbare Chinese studenten over de vloer.

Verblijf in de Ontwerpfabriek duurde slechts één jaar. Maar herinneringen zijn er gemaakt. Vriendschappen ook.

We mochten meer integreren met het tweede leerjaar en verhuisden naar de tweede verdieping waar we twee open ruimtes hadden. In dat jaar waren er veel Cibap studenten. Wederom fraaie projecten.

In 2018 verhuisden we weer (die open ruimtes waren het niet helemaal). Nu naar 118 en 119. We hadden een min-of-meer VR-ruimte en een voor andere projecten. Natuurlijk zorgde corona dat er drie maanden geen studenten waren. En studenten weinig contact met elkaar en ons konden hebben.

Er zijn in vier jaar mooie projecten uitgevoerd door onze gezamenlijke studenten in vaak gezellige teams. Hoogtepunten waren als we onze echte klanten aan de gang zagen gaan met de producten. Burgers uit de stad Zwolle, agenten in hun escaperoom of met VR-brillen op. Brandweerlieden die onwennig in een laboratorium staan. Uiteindelijk hebben we ons onderwijs daar helemaal op ingericht: om studenten en hun doelgroepen een goede leerervaring te geven.

Omdat de Ontwerpfabriek zo’n mooie ruimte is trokken we vanuit 038games in 2016 de stoute schoenen aan. We gaven ons op als locatie voor de Global Game Jam die traditiegetrouw in januari wordt gehouden. Er zijn in de Ontwerpfabriek drie edities uitgevoerd: 2017, 2018 en 2019. Ook hier hadden Cibap-studenten vanuit Cibap-in-Company een interessante rol.

Ze hielpen bij de organisatie. Er zaten talenten tussen die met vlogs en hun ideeen over de aankleding van de ruimte een erg leuke dimensie toevoegden.

We gaat het dus missen. We vinden wel weer een nieuwe plek, met nieuwe partners. En ach zo groot is Zwolle nu ook niet. Daaaag Cibap, het gaat jullie goed. Ook namens Teun en Wilco en tientallen studenten die in de projecten hebben gezeten. Wigbert (artist van Cibap) legt het nog één keer wat we ook alweer doen:

Schooljaar 2019 – 2020 samengevat

Escaperooms en Virtual Reality. Dat zijn wel de hoofdthema’s van dit schooljaar 2019 -2020. En in één project, voor de Veiligheidsregio IJsselland was het een virtuele escaperoom.
We starten het eerste semester met nieuwe projecten, en oude bekenden. De oude bekenden Vrange , dangerzone, maar dan gefocused op het schietexamen. En een nieuwe opdracht: het simuleren van een deel van de Nijmeegse vierdaagse. Het project zou uiteindelijk Code4 genoemd worden naar de oproepcode van de Politie als een vuurwapengevaarlijk persoon is gesignaleerd. Zowel Vrange als Code4 zouden in het eerste en tweede semester doorgaan.

Een nieuw project was het directe gevolg van het succes van een Game Development project waarin een VR-demo was gerealiseerd voor spiegeltherapie. Dit spel won de Publieksprijs van de Winnovation Summer-editie 2019 en was voor opdrachtgevers Vogellanden Centrum voor Revalidatie en Bijzondere Tandheelkunde en V3rLabs aanleiding dit serieus te gaan onderzoeken. Dit gebeurt in samenwerking met het Lectoraat ICT-Innovaties in de Zorg van HBO-ICT.

En ook in de WinnovationSummer-editie 2020 was VRehab2020 zoals het project inmiddels heet succesvol. Het won de eerste prijs in de Categorie Games

De game en het onderzoek zijn nog lang niet klaar. Vogellanden zal ook na september gastheer zijn van een projectteam van de minor.

Het grote fysieke project was de opdracht van de gemeente Zwolle. Een fysieke escaperoom om burgers in Zwolle eo bekend te maken met klimaatveranderingen. En naast bewustzijn ze ook aanzetten tot veranderingen. Het is een onderdeel van het internationale Interreg Project Catch. Naast de gemeente nemen bedrijven en onderwijs uit negen landen deel. Windesheim neemt deel vanuit de Climate Campus. En met fysieke escaperooms hebben we bij 038games ervaring.

Het eerste semester leverde een trailer met een reeks concept-games op, een verhaal, interieurontwerp en startpunt voor een tweede team. Het project kreeg een andere naam, AdaptorBtrapped en een drietal mijlpalen. Binnen vier weken werd de trailer uit- en weer aangekleed. Nieuwe techniek, beeldmerk, interieur en verhaallijn. En dit alles om een eerste test voor wethouders van Zwolle te houden. Dit werd gehaald, corona ruïneerde alle volgende afspraken. Er is keihard gewerkt aan de technieken en AI in de trailer vanuit Almere. De trailer is inmiddels af en zal door The Great Escape na de zomer beschikbaar gesteld worden voor het grotere publiek.

In het eerste semester werd een ander project ook herstyled en grotendeels geherprogrammeerd: de VR-escaperoom van de Veiligheidsregio. Multi-player is nog een wens. En echt gebruiken, daar moet nog energie in. Het is wel mooi geworden en won de Winnovation Winter-editie prijs in de categorie Games.

En tot slot, het lijkt al zover weg, maar op 29 oktober 2019 won HBO-ICT van Windesheim de Computable Award voor de Beste ICT-opleider. Mede dankzij het fantastische onderwijs wat we met onze studenten in onze keuzesemester minoren doen.
We zaten die avond met mensen van de Politie in de zaal want ook Dangerzone VR was genomineerd voor de categorie ICT-project van het Jaar Onderwijs. Helaas werden ze, nipt, tweede.

Winnovation Summer-edition 2020: and the winner is ….

Dit schooljaar hadden we twee Winnovations en drie game-gerelateerde winnaars. Winnovation is afgelopen week (de Summer-edition 2020) niet op de bekende manier gehouden. In een video hebben alle teams laten zien wat ze hebben gedaan. Alle video’s zijn te vinden op https://samenwerkenmetwindesheim.nl/hbo-ict/winnovation-2020-summer-edition/

In de categorie Games won tijdens de Wintereditie 2019 de VR-escaperoom die voor de Veiligheidsregio IJsselland was gemaakt. Dit team werkte voort aan een project dat een semester daarvoor was gestart. Dit voordeel zien we vaker terug.  In het eerste semester was bij vier teams gewerkt aan een eerste versie van een project, dat in het tweede werkt doorgetrokken: Catch (nu getiteld AdaptorBtrapped), Code 4, Vrange en VRehab2020.

De winnaar in de categorie Games werd VRehab2020.

 

Ook de publieksprijs van deze Summer-edition was een game. Hij werd bepaald door het aantal likes dat op een video is uitgebracht. Binnen de minor Game Development hebben studenten acht weken de tijd om een game te maken. Ze gebruiken daarvoor hun game development theorie, een omgeving zoals Unity en een set aan assets. Soms hebben ze een opdrachtgever. Zoals vorig jaar het team dat de publieksprijs won: Vogellanden . Het project is dit jaar dus weer veel stappen verder, en succesvol.

Voor het team van Motion Tracking Dungeon Adventure hopen we hetzelfde. Een zeer gaaf idee en heel goed uitgevoerd. Waarbij we stiekem hopen dat dit ook wordt opgepikt. Binnen de minor Game Studio hebben we vast ruimte om deze studenten daar weer een half jaar aan te laten werken. Wie biedt?

 

Stageplekken 038games beschikbaar volgend schooljaar

Aankomende september starten we, 038games (de Game Studio minor van HBO-ICT van Hogeschool Windesheim), weer een nieuw semester met heel veel projecten. We zoeken nog steeds grafisch vormgevers die vijf maanden bij ons willen stage lopen. We hebben ervaring met MBO studenten van o.a. Deltion, Cibap, Grafisch Lyceum Utrecht en Friese Poort. Van het HBO met diverse opleidingen en scholen van Zorg & Welzijn tot aan Journalistiek. Je kunt je aanmelden via Stagemarkt. Je kunt op 038games.nl kijken welke projecten we gedaan hebben. Opdrachten afgelopen schooljaar kwamen onder meer van de Politie (schietonderwijs en gevaarsbeheersing), Vogellanden (zorginstelling), gemeente Zwolle (fysieke escaperoom voor klimaatsveranderingen), Veiligheidsregio (VR escaperoom voor brandweermannen).
Aankomend semester zullen er Virtual Reality projecten zijn, een fysieke escaperoom, ontwerpen en realiseren van een bordspel en nog veel meer. De locatie van het onderwijs is door de corona-maatregelen nog niet helemaal duidelijk. Misschien kan een project op de Campus, of bij een opdrachtgever worden uitgevoerd. Maar een flink deel zal digitaal zijn.

Als je wilt weten wat je kan gaan doen, bekijk deze mooie video van Cibap stagestudent Wigbert.

Mijn stage bij 038games – Animatie from Wigbert on Vimeo.

 

6 nieuwe projectteams starten schooljaar 2019-2020

Met zes projectteams starten we een volle minor Game Studio. 038games is weer bezet. Dertig studenten, zes opdrachtgevers. Studenten dit keer uit binnen- en buitenland. HBO en MBO door elkaar. Een nieuwe coach, collega Wilco Moerman. Een paar projecten die we gaan uit- en ombouwen. En allemaal hebben of krijgen ze een zweem van VR.

Een oude bekende is BartVR!. Onze sociale media game voor de PolitieAcademie was even ondergedoken en doorontwikkeld in Apeldoorn. Maar Bart! is weer op Cibap aangeland. Een nieuw team met creatieve krachten zal een volgende slag gaan maken.

Voor VRange!, de schietexamen game en trainer voor de Nationale Politie, is nog wat werk te verzetten. Ook hier een nieuw team, nieuwe ambities (af dit semester en gaan testen?) en op locatie Cibap.

Ook een oude bekende is HospitalLab in opdracht van de Veiligheidsregio IJsselland. De eerste opdracht is de virtuele escape room speelbaar te maken voor één speler. Dat zal wat consequenties hebben. Parallel zal een team gaan onderzoeken welke en hoe we echte VR multiplayer aan de gang krijgen. Maar om te onderzoeken, testen en de Brandweer warm te krijgen gaan we daar niet op wachten. Er is genoeg te doen aan die game hebben de nieuwe studenten al onderzocht.

Dan is de VRHab voor de minor een nieuwe. Maar deze game voortgekomen uit de minor Game Development in opdracht van Vogellanden Centrum voor Revalidatie en Bijzondere Tandheelkunde, won de juryprijs op de laatste Winnovation. Dus moet dit echt gaan gebeuren werd besloten. Spelers gaan in VR aan de slag met opdrachten rondom spiegeltherapie.

Helemaal nieuw, en ongetwijfeld spectaculair, is de opdracht van het Interreg Catch-project van de gemeente Zwolle en Waterschap Drents Overijssel Delta. Het ontwerpen en realiseren van een echte, fysieke, escape room rondom het thema klimaatwijzigingen. Extreem weer zal ons vaker treffen. En dat is maar het begin. Spelers zullen aan den lijve gaan ervaren wat dat betekent. En wat ze zelf kunnen bijdragen om de consequenties zoals warmer en natter weer te handelen en deels te voorkomen.

Het laatste project is in opdracht van Waterschap Zuiderzeeland. Het thema is circulaire economie. Bij de start minder concreet dan de andere vijf projecten. Deze kan nog vele kanten op. Blijf de informatie op deze site of onze Facebook pagina dus volgen.

Nieuw semester, nieuwe projecten

We zijn in dit tweede semester van studiejaar 2018-2019 al een paar weken op weg. De projecten gaan zich al wat aftekenen. Twee nieuwe projecten en we trekken er één een extra semester in: ChangeMaster. De eerste resultaten van het nieuwe team dat voor Noordhoff en Windesheim-docent Frank Sturrus aan de gang is, boekt snel bemoedigende resultaten. Drie artists en drie developers / conceptors hebben de art-style en code al flink onder handen genomen.

We weten niet welk project in de media hoge ogen gaat gooien, maar de ambitie bij de brandweer, regio IJsselland, is gevaarlijk gloeiend. Gevaar is ook het thema dat in een escaperoom uitgewerkt gaat worden. Mobiel offline en VR-online. Multiplayer. Het zal zich in een ziekenhuislaboratorium afspelen. Vandaar HospitalLab.
De politie kan nog geen genoeg krijgen van VR en schieten. De code van Danger Zone wordt dit semester aangepakt. Een team is verder bezig een schietexamen in VR te ontwikkelen. Voor de integratie zit het team op lokatie bij de politie. Het sluit aan bij de ontwikkelen die de overheden zoals Politie, brandweer en defensie, hebben met het bouwen van Digitale Simulaties. Met 038games dragen we met de VirtualReality en Escaperoom-projecten stevig bij aan die ontwikkeling.

Een nieuw studiejaar, een nieuwe locatie binnen Cibap

We gaan starten aan een nieuw schooljaar 038games.

Een paar wijzigingen:
– het nieuwe logo en huisstijl was al eerder bekend!
– drie nieuwe projecten voor ook nieuwe opdrachtgevers;
– een vers ambitieus gamestudio team
– we zijn nu officieel de minor Game Studio (maar heten gewoon 038games);
– we hebben binnen Cibap een zeer ruime nieuwe lokatie (lokalen 118 en 119) met dit keer uitzicht op de Ontwerpfabriek en de Zwartewaterallee. De banners hebben we alvast opgehangen:)