Na vier jaar komt er een einde aan onze samenwerking met Cibap, mbo voor de creatieve industrie in Zwolle. Te weinig chemie tussen de opleidingen. Dat is een heel jammer argument want als we in onze projecten (en dat is onze opleiding minor Game Studio aka 038games) iets zien is het de chemie tussen onze (voornamelijk) software engineers en artists (van vaak Cibap). En dat is geen incident. Studenten zijn tevreden, begeleiders van studenten meestal super-enthousiast, marketing voor de coole projecten die we in de pers kunnen gooien. Onlangs nog de opening van de klimaatescaperoom Adapt or Btrapped. En toch geen chemie.

Helaas dus, want dit was voor ons een mooie en prettige omgeving. We starten in de lege Ontwerpfabriek na de zomer van 2016. Een grote ruimte waar een aantal teams in konden. Voor ons, als docenten was deze plek fantastisch. Naast het lokaal was een auditorium waar we presentaties konden doen, er was een artistieke flow. Er zijn mooie projecten gestart in die ruimte. Met VR, een eerste Dangerzone, rijsimulator en de kinderporno-mobiele game. In een kleine parallele ruimte huisden we twee game-bedrijven in wording: Thinkfast Studios en Gryphonheart Studio. We hadden een set onverstaanbare Chinese studenten over de vloer.

Verblijf in de Ontwerpfabriek duurde slechts één jaar. Maar herinneringen zijn er gemaakt. Vriendschappen ook.

We mochten meer integreren met het tweede leerjaar en verhuisden naar de tweede verdieping waar we twee open ruimtes hadden. In dat jaar waren er veel Cibap studenten. Wederom fraaie projecten.

In 2018 verhuisden we weer (die open ruimtes waren het niet helemaal). Nu naar 118 en 119. We hadden een min-of-meer VR-ruimte en een voor andere projecten. Natuurlijk zorgde corona dat er drie maanden geen studenten waren. En studenten weinig contact met elkaar en ons konden hebben.

Er zijn in vier jaar mooie projecten uitgevoerd door onze gezamenlijke studenten in vaak gezellige teams. Hoogtepunten waren als we onze echte klanten aan de gang zagen gaan met de producten. Burgers uit de stad Zwolle, agenten in hun escaperoom of met VR-brillen op. Brandweerlieden die onwennig in een laboratorium staan. Uiteindelijk hebben we ons onderwijs daar helemaal op ingericht: om studenten en hun doelgroepen een goede leerervaring te geven.

Omdat de Ontwerpfabriek zo’n mooie ruimte is trokken we vanuit 038games in 2016 de stoute schoenen aan. We gaven ons op als locatie voor de Global Game Jam die traditiegetrouw in januari wordt gehouden. Er zijn in de Ontwerpfabriek drie edities uitgevoerd: 2017, 2018 en 2019. Ook hier hadden Cibap-studenten vanuit Cibap-in-Company een interessante rol.

Ze hielpen bij de organisatie. Er zaten talenten tussen die met vlogs en hun ideeen over de aankleding van de ruimte een erg leuke dimensie toevoegden.

We gaat het dus missen. We vinden wel weer een nieuwe plek, met nieuwe partners. En ach zo groot is Zwolle nu ook niet. Daaaag Cibap, het gaat jullie goed. Ook namens Teun en Wilco en tientallen studenten die in de projecten hebben gezeten. Wigbert (artist van Cibap) legt het nog één keer wat we ook alweer doen:

Zwaaien naar Cibap

Je zou ook interesse kunnen hebben in