Zwaaien naar Cibap

Na vier jaar komt er een einde aan onze samenwerking met Cibap, mbo voor de creatieve industrie in Zwolle. Te weinig chemie tussen de opleidingen. Dat is een heel jammer argument want als we in onze projecten (en dat is onze opleiding minor Game Studio aka 038games) iets zien is het de chemie tussen onze (voornamelijk) software engineers en artists (van vaak Cibap). En dat is geen incident. Studenten zijn tevreden, begeleiders van studenten meestal super-enthousiast, marketing voor de coole projecten die we in de pers kunnen gooien. Onlangs nog de opening van de klimaatescaperoom Adapt or Btrapped. En toch geen chemie.

Helaas dus, want dit was voor ons een mooie en prettige omgeving. We starten in de lege Ontwerpfabriek na de zomer van 2016. Een grote ruimte waar een aantal teams in konden. Voor ons, als docenten was deze plek fantastisch. Naast het lokaal was een auditorium waar we presentaties konden doen, er was een artistieke flow. Er zijn mooie projecten gestart in die ruimte. Met VR, een eerste Dangerzone, rijsimulator en de kinderporno-mobiele game. In een kleine parallele ruimte huisden we twee game-bedrijven in wording: Thinkfast Studios en Gryphonheart Studio. We hadden een set onverstaanbare Chinese studenten over de vloer.

Verblijf in de Ontwerpfabriek duurde slechts één jaar. Maar herinneringen zijn er gemaakt. Vriendschappen ook.

We mochten meer integreren met het tweede leerjaar en verhuisden naar de tweede verdieping waar we twee open ruimtes hadden. In dat jaar waren er veel Cibap studenten. Wederom fraaie projecten.

In 2018 verhuisden we weer (die open ruimtes waren het niet helemaal). Nu naar 118 en 119. We hadden een min-of-meer VR-ruimte en een voor andere projecten. Natuurlijk zorgde corona dat er drie maanden geen studenten waren. En studenten weinig contact met elkaar en ons konden hebben.

Er zijn in vier jaar mooie projecten uitgevoerd door onze gezamenlijke studenten in vaak gezellige teams. Hoogtepunten waren als we onze echte klanten aan de gang zagen gaan met de producten. Burgers uit de stad Zwolle, agenten in hun escaperoom of met VR-brillen op. Brandweerlieden die onwennig in een laboratorium staan. Uiteindelijk hebben we ons onderwijs daar helemaal op ingericht: om studenten en hun doelgroepen een goede leerervaring te geven.

Omdat de Ontwerpfabriek zo’n mooie ruimte is trokken we vanuit 038games in 2016 de stoute schoenen aan. We gaven ons op als locatie voor de Global Game Jam die traditiegetrouw in januari wordt gehouden. Er zijn in de Ontwerpfabriek drie edities uitgevoerd: 2017, 2018 en 2019. Ook hier hadden Cibap-studenten vanuit Cibap-in-Company een interessante rol.

Ze hielpen bij de organisatie. Er zaten talenten tussen die met vlogs en hun ideeen over de aankleding van de ruimte een erg leuke dimensie toevoegden.

We gaat het dus missen. We vinden wel weer een nieuwe plek, met nieuwe partners. En ach zo groot is Zwolle nu ook niet. Daaaag Cibap, het gaat jullie goed. Ook namens Teun en Wilco en tientallen studenten die in de projecten hebben gezeten. Wigbert (artist van Cibap) legt het nog één keer wat we ook alweer doen:

Schooljaar 2019 – 2020 samengevat

Escaperooms en Virtual Reality. Dat zijn wel de hoofdthema’s van dit schooljaar 2019 -2020. En in één project, voor de Veiligheidsregio IJsselland was het een virtuele escaperoom.
We starten het eerste semester met nieuwe projecten, en oude bekenden. De oude bekenden Vrange , dangerzone, maar dan gefocused op het schietexamen. En een nieuwe opdracht: het simuleren van een deel van de Nijmeegse vierdaagse. Het project zou uiteindelijk Code4 genoemd worden naar de oproepcode van de Politie als een vuurwapengevaarlijk persoon is gesignaleerd. Zowel Vrange als Code4 zouden in het eerste en tweede semester doorgaan.

Een nieuw project was het directe gevolg van het succes van een Game Development project waarin een VR-demo was gerealiseerd voor spiegeltherapie. Dit spel won de Publieksprijs van de Winnovation Summer-editie 2019 en was voor opdrachtgevers Vogellanden Centrum voor Revalidatie en Bijzondere Tandheelkunde en V3rLabs aanleiding dit serieus te gaan onderzoeken. Dit gebeurt in samenwerking met het Lectoraat ICT-Innovaties in de Zorg van HBO-ICT.

En ook in de WinnovationSummer-editie 2020 was VRehab2020 zoals het project inmiddels heet succesvol. Het won de eerste prijs in de Categorie Games

De game en het onderzoek zijn nog lang niet klaar. Vogellanden zal ook na september gastheer zijn van een projectteam van de minor.

Het grote fysieke project was de opdracht van de gemeente Zwolle. Een fysieke escaperoom om burgers in Zwolle eo bekend te maken met klimaatveranderingen. En naast bewustzijn ze ook aanzetten tot veranderingen. Het is een onderdeel van het internationale Interreg Project Catch. Naast de gemeente nemen bedrijven en onderwijs uit negen landen deel. Windesheim neemt deel vanuit de Climate Campus. En met fysieke escaperooms hebben we bij 038games ervaring.

Het eerste semester leverde een trailer met een reeks concept-games op, een verhaal, interieurontwerp en startpunt voor een tweede team. Het project kreeg een andere naam, AdaptorBtrapped en een drietal mijlpalen. Binnen vier weken werd de trailer uit- en weer aangekleed. Nieuwe techniek, beeldmerk, interieur en verhaallijn. En dit alles om een eerste test voor wethouders van Zwolle te houden. Dit werd gehaald, corona ruïneerde alle volgende afspraken. Er is keihard gewerkt aan de technieken en AI in de trailer vanuit Almere. De trailer is inmiddels af en zal door The Great Escape na de zomer beschikbaar gesteld worden voor het grotere publiek.

In het eerste semester werd een ander project ook herstyled en grotendeels geherprogrammeerd: de VR-escaperoom van de Veiligheidsregio. Multi-player is nog een wens. En echt gebruiken, daar moet nog energie in. Het is wel mooi geworden en won de Winnovation Winter-editie prijs in de categorie Games.

En tot slot, het lijkt al zover weg, maar op 29 oktober 2019 won HBO-ICT van Windesheim de Computable Award voor de Beste ICT-opleider. Mede dankzij het fantastische onderwijs wat we met onze studenten in onze keuzesemester minoren doen.
We zaten die avond met mensen van de Politie in de zaal want ook Dangerzone VR was genomineerd voor de categorie ICT-project van het Jaar Onderwijs. Helaas werden ze, nipt, tweede.

Winnovation Summer-edition 2020: and the winner is ….

Dit schooljaar hadden we twee Winnovations en drie game-gerelateerde winnaars. Winnovation is afgelopen week (de Summer-edition 2020) niet op de bekende manier gehouden. In een video hebben alle teams laten zien wat ze hebben gedaan. Alle video’s zijn te vinden op https://samenwerkenmetwindesheim.nl/hbo-ict/winnovation-2020-summer-edition/

In de categorie Games won tijdens de Wintereditie 2019 de VR-escaperoom die voor de Veiligheidsregio IJsselland was gemaakt. Dit team werkte voort aan een project dat een semester daarvoor was gestart. Dit voordeel zien we vaker terug.  In het eerste semester was bij vier teams gewerkt aan een eerste versie van een project, dat in het tweede werkt doorgetrokken: Catch (nu getiteld AdaptorBtrapped), Code 4, Vrange en VRehab2020.

De winnaar in de categorie Games werd VRehab2020.

 

Ook de publieksprijs van deze Summer-edition was een game. Hij werd bepaald door het aantal likes dat op een video is uitgebracht. Binnen de minor Game Development hebben studenten acht weken de tijd om een game te maken. Ze gebruiken daarvoor hun game development theorie, een omgeving zoals Unity en een set aan assets. Soms hebben ze een opdrachtgever. Zoals vorig jaar het team dat de publieksprijs won: Vogellanden . Het project is dit jaar dus weer veel stappen verder, en succesvol.

Voor het team van Motion Tracking Dungeon Adventure hopen we hetzelfde. Een zeer gaaf idee en heel goed uitgevoerd. Waarbij we stiekem hopen dat dit ook wordt opgepikt. Binnen de minor Game Studio hebben we vast ruimte om deze studenten daar weer een half jaar aan te laten werken. Wie biedt?

 

Stageplekken 038games beschikbaar volgend schooljaar

Aankomende september starten we, 038games (de Game Studio minor van HBO-ICT van Hogeschool Windesheim), weer een nieuw semester met heel veel projecten. We zoeken nog steeds grafisch vormgevers die vijf maanden bij ons willen stage lopen. We hebben ervaring met MBO studenten van o.a. Deltion, Cibap, Grafisch Lyceum Utrecht en Friese Poort. Van het HBO met diverse opleidingen en scholen van Zorg & Welzijn tot aan Journalistiek. Je kunt je aanmelden via Stagemarkt. Je kunt op 038games.nl kijken welke projecten we gedaan hebben. Opdrachten afgelopen schooljaar kwamen onder meer van de Politie (schietonderwijs en gevaarsbeheersing), Vogellanden (zorginstelling), gemeente Zwolle (fysieke escaperoom voor klimaatsveranderingen), Veiligheidsregio (VR escaperoom voor brandweermannen).
Aankomend semester zullen er Virtual Reality projecten zijn, een fysieke escaperoom, ontwerpen en realiseren van een bordspel en nog veel meer. De locatie van het onderwijs is door de corona-maatregelen nog niet helemaal duidelijk. Misschien kan een project op de Campus, of bij een opdrachtgever worden uitgevoerd. Maar een flink deel zal digitaal zijn.

Als je wilt weten wat je kan gaan doen, bekijk deze mooie video van Cibap stagestudent Wigbert.

Mijn stage bij 038games – Animatie from Wigbert on Vimeo.

 

6 nieuwe projectteams starten schooljaar 2019-2020

Met zes projectteams starten we een volle minor Game Studio. 038games is weer bezet. Dertig studenten, zes opdrachtgevers. Studenten dit keer uit binnen- en buitenland. HBO en MBO door elkaar. Een nieuwe coach, collega Wilco Moerman. Een paar projecten die we gaan uit- en ombouwen. En allemaal hebben of krijgen ze een zweem van VR.

Een oude bekende is BartVR!. Onze sociale media game voor de PolitieAcademie was even ondergedoken en doorontwikkeld in Apeldoorn. Maar Bart! is weer op Cibap aangeland. Een nieuw team met creatieve krachten zal een volgende slag gaan maken.

Voor VRange!, de schietexamen game en trainer voor de Nationale Politie, is nog wat werk te verzetten. Ook hier een nieuw team, nieuwe ambities (af dit semester en gaan testen?) en op locatie Cibap.

Ook een oude bekende is HospitalLab in opdracht van de Veiligheidsregio IJsselland. De eerste opdracht is de virtuele escape room speelbaar te maken voor één speler. Dat zal wat consequenties hebben. Parallel zal een team gaan onderzoeken welke en hoe we echte VR multiplayer aan de gang krijgen. Maar om te onderzoeken, testen en de Brandweer warm te krijgen gaan we daar niet op wachten. Er is genoeg te doen aan die game hebben de nieuwe studenten al onderzocht.

Dan is de VRHab voor de minor een nieuwe. Maar deze game voortgekomen uit de minor Game Development in opdracht van Vogellanden Centrum voor Revalidatie en Bijzondere Tandheelkunde, won de juryprijs op de laatste Winnovation. Dus moet dit echt gaan gebeuren werd besloten. Spelers gaan in VR aan de slag met opdrachten rondom spiegeltherapie.

Helemaal nieuw, en ongetwijfeld spectaculair, is de opdracht van het Interreg Catch-project van de gemeente Zwolle en Waterschap Drents Overijssel Delta. Het ontwerpen en realiseren van een echte, fysieke, escape room rondom het thema klimaatwijzigingen. Extreem weer zal ons vaker treffen. En dat is maar het begin. Spelers zullen aan den lijve gaan ervaren wat dat betekent. En wat ze zelf kunnen bijdragen om de consequenties zoals warmer en natter weer te handelen en deels te voorkomen.

Het laatste project is in opdracht van Waterschap Zuiderzeeland. Het thema is circulaire economie. Bij de start minder concreet dan de andere vijf projecten. Deze kan nog vele kanten op. Blijf de informatie op deze site of onze Facebook pagina dus volgen.

Drie mooie projecten afgerond

Het einde van het semester , nummero 2 van het schooljaar 2018-2019 is weer aangebroken. Drie mooie projecten:

ChangeMaster heeft een 2de release ondergaan en helemaal aangepast en sterk uitgebreid met animaties, strips etc.
Voor de brandweer is een VR multiplayer escaperoom, HospitalLab, ontwikkeld. Knap technisch werk, veel 3D modellen maar als start een erg goed concept.

Voor de politie is hard gewerkt aan een technisch betere Dangerzone. En met VRange is een eerste versie van een schietexamen opgeleverd.

Nieuw semester, nieuwe projecten

We zijn in dit tweede semester van studiejaar 2018-2019 al een paar weken op weg. De projecten gaan zich al wat aftekenen. Twee nieuwe projecten en we trekken er één een extra semester in: ChangeMaster. De eerste resultaten van het nieuwe team dat voor Noordhoff en Windesheim-docent Frank Sturrus aan de gang is, boekt snel bemoedigende resultaten. Drie artists en drie developers / conceptors hebben de art-style en code al flink onder handen genomen.

We weten niet welk project in de media hoge ogen gaat gooien, maar de ambitie bij de brandweer, regio IJsselland, is gevaarlijk gloeiend. Gevaar is ook het thema dat in een escaperoom uitgewerkt gaat worden. Mobiel offline en VR-online. Multiplayer. Het zal zich in een ziekenhuislaboratorium afspelen. Vandaar HospitalLab.
De politie kan nog geen genoeg krijgen van VR en schieten. De code van Danger Zone wordt dit semester aangepakt. Een team is verder bezig een schietexamen in VR te ontwikkelen. Voor de integratie zit het team op lokatie bij de politie. Het sluit aan bij de ontwikkelen die de overheden zoals Politie, brandweer en defensie, hebben met het bouwen van Digitale Simulaties. Met 038games dragen we met de VirtualReality en Escaperoom-projecten stevig bij aan die ontwikkeling.

Een nieuw studiejaar, een nieuwe locatie binnen Cibap

We gaan starten aan een nieuw schooljaar 038games.

Een paar wijzigingen:
– het nieuwe logo en huisstijl was al eerder bekend!
– drie nieuwe projecten voor ook nieuwe opdrachtgevers;
– een vers ambitieus gamestudio team
– we zijn nu officieel de minor Game Studio (maar heten gewoon 038games);
– we hebben binnen Cibap een zeer ruime nieuwe lokatie (lokalen 118 en 119) met dit keer uitzicht op de Ontwerpfabriek en de Zwartewaterallee. De banners hebben we alvast opgehangen:)

Publiciteit escaperoom loopt nog wat door

Dankzij een mooi interview van Arno Musch op de website van Agendastad kwam het project nogmaals onder de aandacht. Op mijn LinkedIn bericht hierover is zeker vanuit de politieorganisatie zeer enthousiast gereageerd. Arno plaatst het werk en de rol van de studenten in het proces centraal. Dank daarvoor. Ze hebben niet alleen in dit project, maar in vrijwel alle projecten zo’n rol. Dat leidt tot veel mooie eindresultaten.

Seriously escaping: designing and building an Escape Room for the Dutch Police

Summary
The Escape Room project for the Dutch Police was  to create a fun, but educational environment to test law and procedural knowledge with cops. Using the characteristic attributes of an escape room; time pressure, solving puzzles and finding clues to unlock keys an unknown, exciting and interactive environment was created. The cops had to find their way to uncover a weed plantation robbery.

Six students in the Minor Serious Gaming worked on this assignment by research, concept, design and build of, eventually, a large escape room on a facility in Apeldoorn.
It was a big challenge especially the real-life implementation in the months December and January.

The project was finished by handing over “keys” to the Police and additional documentation. The room will be tested the next months to a broad group of cops. The results will show if the pre-project assumptions on the use of this innovation educational method will help the awareness of cops in their practical work.

This article will tell the process in the project and the Minor, specifics in the “serious” and the “gaming” part of research etc. It also gives some do and don’t on creating a large project like this.

We thank Arno Musch from the Dutch Police for giving the assignment and trust in the result. And people behind The Great Escape (Johan Post and his coworkers) for giving assistance in the project as an outside consultant. Finally, the six students who worked very hard skills they never knew they had to use (and were not mentioned in the minor prospectusJ )

Introduction
The project Building an Escape room for the Dutch Police was part of the minorSerious Gaming. It is a choice for ICT-students of the University of Applied Sciences Windesheim in Zwolle, the Netherlands. It is a 20-week program (one semester) which is chosen by our Software Engineering (SE) and Business IT Management (BIM) students and a lot of artists from other institutes like Cibap and Deltion. We also attract students from other fields like healthcare, journalism, electronics, retail management etc.

During a semester, we have around 6 – 8 assignments. The minor is run by Teun Lucassen and myself. Our job is to coach the students, see to quality and delivery of results to the end of the period. We call the minor 038games and students run their projects as a game-studio. 038games is also a certified learn & stage company.

During the minor the students work on real problems and questions from organizations in public services, healthcare but also commercial organizations. The students work on this project almost fulltime. They start from scratch, research the assignment, do the design, think of gameplay, build the game and work on technical and functional documentation (the Game Design Document). Most of the projects result in mobile games, Virtual and Augmented Reality.

But because we attract way more students outside the software engineering and art field I was looking for some other types of assignments. In 2016 I spoke to a HR lady from the FIOD, a Dutch governmental agency which finds it difficult to attract junior ICT-staff. So, I suggested: let’s build an Escape Room for this. The client didn’t become the FIOD but our trusted partner the Dutch National Police.

Why an Escape room as a serious educational environment?
Escape rooms are hot and happening. It’s fun for a large group of customers, it can be thematic. Participants must work as a team and are under time pressure to finish successful within one hour and set a record. They have must solve puzzles and find their way through the rooms.
The most of them use videotaping. This came from the time that participants took material with them to break through the locks quicker. Mostly this videotaping is used as a fun part at the end of the session to look back at the achievements. Sound and sometimes smell play a part to make the room a complete experience[1].

When you use all those attributes, it is strange that this is seldom used and seen as a great educational tool. And it doesn’t require great software engineering skills. What it did require we came to find out during the project!

The assignment
The Dutch Police is the largest employer in the Netherlands. With more than 55.000 cpolice-officers on the streets they resemble an interesting education partner for Windesheim. Officers are trained on a regular basis. To learn to handle (new) weapons, cars, traffic control, physical condition and their knowledge of the law and procedures to amply this in daily situations. The Police has six training facilities spread over the Netherlands. Our client was the Human Resource department responsible for the training programs and – facilities. In the person of Arno Musch.

One of the problems is to know if the knowledge of a cop is up-to-date. Not every cop works in the same type of environment. Some work in cities, others in more agricultural environments. (Some work on islands like Curacao). Not every cop has experienced shootings, arrests, confiscation of weapons, drug dealing, entering potential dangerous locations with bombs etc. etc. But there are clear laws and procedures to these.  To test if cops’ knowledge of these laws and procedures to apply them is difficult to measure. The assignment for the escape room is to create a setting where cops are aware of their knowledge and the lack of them. So being in the escape room and facing a set of situations must be a wakeup call.

For every project the client has the responsibility to provide the team with sufficient information during the project. The Police facilitated psychologists, educational experts and expert on law and procedures. For the escape room experience and background information we were happy to have the assistance of The Great Escape, an experienced escape room designer and organizer with several rooms based in Zwolle.

The team and their skills
Let’s introduce the client: Arno Musch from the Dutch Police. Arno is an experience educational advisor and trainer. He had been on the streets and undercover and knows a lot of details usable in this project. He also drove everyone to the real implementation of the designs. A decision he sometimes had regrettedJ

Bertrand Weegenaar (the author of this article) is a lecturer at Windesheim. His job is to coach the team, participate in the demo’s, communicate with the client and support the team to reach its goals. The consists of delivering a serious game, provide documentation at the end of the project and provide evidence during an assessment that they worked on HBO-I competences.

Johan Post is co-founder of The Great Escape in Zwolle and worked as an advisor on the design, planning and implementing of the actual room in Apeldoorn.

The team was formed by Marten (student Electro from University of Applied Science Saxion), Rosanne (student Communication & Multimedia Design (CMD) from University of Applied Science Arnhem-Nijmegen), Niels-Peeter (MBO (intermediate vocational education) -student Cibap Graphical Design), Dennis (Windesheim student Small Business Retail Management), Darryn (Windesheim ICT student software engineering) and Ariane (Windesheim student Social Works). A very multidiscipline team.

Rosanne’s assignment, a bachelor thesis research was to research the educational value of serious gaming and an escape room. It was her final bachelor part. (She finally finished her study with an 8 on this thesis). The research paper was part of the documentation for the Police as foundation for this project. (see also Valorization)

The serious part
For every assignment in Serious Gaming the client facilitated staff to inform our students. They mostly do interviews, work that out in a report, do background research etc. The Police added besides this HR staff to co-design the puzzles, apply questions and tests and do the play testing. Students worked through the information used in (re)training cops:  Het politievak inzichtelijk[2]

The complex part in this process is to design challenging puzzles which represents viable tests. These puzzles had to be designed and tested. In an early stage the theme of the escape room was decided which gave a “setting” for the puzzles. Designing and testing the puzzles was an iterative process. They had to be correct for the content, be challenging.

In this process a factor was not if the puzzles where easy or difficult to implement. The picture puzzles almost went straight from the team location in Zwolle to Apeldoorn. The doorbell puzzles resulted in a frustrating electro technical challenge.
For the sake of the future players I will not elaborate on the difficult puzzles and background law, procedures etc. This will give away too much information.

Added to the team in the final weeks where students from Cibap to co-design rooms and create some elements of puzzles. One example is the wood puzzle where two players must recover a key. See the design, video of the making process and final picture of the implementation.

From design to implementation: describion of the alley puzzle, building and with all the decorations.

The gaming part
Concepting, designing and building a game is a process which takes several steps. First it’s an iterative process together with the customer. The research on escape rooms was visiting some of them and looking behind the scene with the help of the people from the Great Escape.
When the setting and theme is found, creating first concepts and puzzles was the way to go. Rosanne added paper prototyping to the techniques. With the help of paper, pencils, glue and scissors the room was designed and puzzles created.
The theme for the room was a weed room. The cops would get a call that this weed plantation was ripped. The potential thieves where still in the neighborhood of the location. The task of the cops was to secure the location and find as much evidence as possible.

An important moment in October was when a possible space in Apeldoorn was found on the old-Zwitsal factory location. A building with a large space of more than 1.000 square meters was available. It was empty, without power and other facilities. But it was a space near the Police Academy.
So, when the decision was made that this would be the space were the escape room could materialize the designs got real.
Another important step was to test all the puzzles. They had to be fun, but also educational and related to the police stuff. This is where the magic “serious” and “gaming” happens.
During October and November, the preparations for the implementation started. A budget was calculated and resources where found to help build the puzzles. An inventory was made of all the stuff which had the be build and bought. The team became friends with the close by second hand store.

The period December and January was hard labor for the team and the coaches. It was cold and the students where skills electricians and builders. Walls were build, powerlines were drawn, soundtracks made, a control room with working lights, video and audio was done. And the cold was survived. From one large area one alley, six different rooms where made separated by walls and hidden entrances. Walls where painted and decorated. Rooms were styled in their specific theme. And twelve puzzles were implemented.

Small and large victories were celebrated.

To be honest, we had our dough’s on reaching the goal to finish the project in time with enough quality that the testing by real teams of cops could start.

But finally, on February the 8th the opening of the escape room was done by Oscar Dros, chief of the Dutch Police in East-Netherlands. In his speech, he empathizes the importance of these type of innovational ways of education and training.

Achievements
After delivering the room, handover the documentation, doing the final presentation, the team was almost finished. The hard work was done, the room was available for testing with players. The Police has done some internal request for players and a big list started to build. Press has gotten hold on the story. We had a story with the local newspaper De Stentor. A reporter visited the location and made a vlog.

After this BNR (Business News Radio) got hold on the story and send a radio reporter. And then EenVandaag, the largest television newsmagazine of the Netherlands requested to make an exclusive item. Filming was done at Cibap with the students and on the location with a team of cops and Arno Musch. As a teaser EenVandaag did a radio-interview with me and Elleke, a college of Arno.

Do and don’ts

This paragraph gives some tips on what and what not to do.
Do’s
– these types of projects are both innovative from an educational point of view but also for the organization which will be using it. Analyzing the stakeholders and keeping them informed is important;
– keep track of all the changes in documentation. We encountered some differences in the Game Design Documentation and the finalized room. It took some effort to adjust that;
– celebrate milestones. This keeps the team happy. And does a lot with the client relationship;
– inform. Demo’s (like in Scrum Demo’s) are a great way to do that. These meetings can be open for guests;
– plan and replan. We underestimate the transition from designing to real life implementing. In the end we need some handy hand. Doing odd jobs is not a general student skill;
– use partners. For almost every innovative project: someone done it before. Or thought about it. Find experts who can help you. The people from The Great Escape were a very helpful resource in both the research and building phase.

Don’ts
– don’t do this in the winter. Without power and heath, it was more then challenging;
– don’t do this without a way to extend the time on the project. Using Scrum, you would think, what are you talking about. Functionality versus time. But when you start the real-life implementation (building) there is hardly room to don’t do this or that. So we had consent from some students to work two weeks longer than planned. They got our trust by giving a positive grade before the finished the work. Thanks for that!

Valorization: the research on reaching the goals and ambitions
Starting in February the testing of the Escape Room started. This process is done to test all the puzzles with real players. Another long-term objective is to see of this way of being aware of all the underlying laws and procedures is picked up better by playing an escape room then to do the standard paper test. A test plan will be made by researchers to see If the assumptions underlying this project hold.

The room had had some revision. Some props like the getaway car with bomb is much more real now (it has a good timer and smoke effect) and some puzzles are taken out. They were too difficult or unclear.
From March till May around 150 cops will visit the escape room. A waiting list of 300 players (count March) shows the interest of the organization.

The future of this Escape room
Now (May 2018) this is unclear. The room will probably be in a facility on the premises of the Police Academy in Apeldoorn. If the results of the valorization are positive different rooms may be designed on different theme’s.
For the moment, 038games (Windesheim and Cibap), the Dutch Police and The Great Escape had a great learning experience. We have created the largest escape room in the Netherlands for the largest employer. We have experience in using serious gaming to help the organization in their innovative education and HR-learning strategy.
We will start new project, digital and not, every half year with fresh students. With an ICT background or not.

More information on 038games.windesheimhosting6.nl or contact Bertrand Weegenaar, b.w.weegenaar@windesheim.nl, +31-(0)652585555

[1] More information online or in the book Escape the game https://www.amazon.com/Escape-Game-puzzle-escape-rooms-ebook/dp/B0196S8YEU

[2] Studie-editie deel 1 & 2 Mr.Joseph Molenaar MA, Aart Sterk Achtste, herziene druk 2011 (Stapel & De Koning)