Artikel over de projectmanagementkant binnen 038games

In het Vakblad Projectmanagement staat deze maand (februari 2022) een artikel met de titel 038games en Best Effort. Het belicht de rol van student-projectmanagers in onze game projecten. Het interview is gehouden met Stefan Bosch (student) en Bertrand Weegenaar (docent en coach bij de minor Game Studio / 038games). Het betreft het eerste stuk van de SOIL opdracht. Studenten hebben in dit traject een concept voor een bodemspel uitgewerkt, en een eerste versie van een bordspel gerealiseerd. Afgelopen semester heeft een tweede team een mobiele game gemaakt. Lees meer over het hele project hier. Dank Pieter Temminck (Zone College) en Laurie van Reemst (Landbouw Universiteit Wageningen) voor de opdracht en de samenwerking. En Liesbeth Rijsdijk voor de link naar Vakblad Projectmanagement.

Vakblad projectmanagement nr 15 Minor 038Games

Spannende ontknoping in de projecten

We vertellen onze studenten dat al onze projecten voor het echie zijn. Dat zien de studenten meestal snel als ze met de opdrachtgever aan tafel zitten, wensen, eisen en verwachting uitgesproken worden. Nu we halverwege zijn,  zit de tijd een aantal teams op de hielen, nog 8 weken, nog 7… En er is nog zoveel te doen! Wat tijdens de midterm presentaties opviel: er hebben maar liefst drie van de negen projecten een eigen karakter ontwikkeld. Een buddy, een helper, een vriendje, iets dat je door het spel heen helpt.

Af te ronden projecten

De VR-escaperoom voor veiligheidsregio Hollands-Midden gaat in februari echt gebruikt worden. Er moet nog zeker wat gebeuren maar opleiders Ellen, Laura en Willem zijn super enthousiast. Als een kapitein zorgt Bowen voor ritme in het team en houdt hij regie op het werk dat nog moet gebeuren. Geldzeker , statushouders om leren gaan met ons financiële systeem, heeft eenzelfde commitment, eind van het project staat de volledige game in de Google Playstore

Serieuze verwachtingen

Geen harde deadlines, maar dit zijn wel super spannende laatste weken voor het bodemspel van SOIL en Kankerspoken. Het fysieke bodem bordspel is in Oeganda en kan daar getest worden. Ook het mobiele spel waar door het team hard aan gewerkt is wordt daar gepresenteerd aan de studenten, de spelers dus. Vinden ze het spel mooi? Zien ze het zitten om meer te leren van hun bodem via een mobiele game? 

Ook bij Kankerspoken tikt de tijd door. Dit team wil dit project verschrikkelijk graag afronden. Ze hebben alle skills in huis om dit te doen.

Er zit muziek in

Een aantal projecten hebben een duidelijke onderzoeksdoelstelling: zoek eens uit wat je kunt met een RotoVR stoel, een Hololens 2 of je kunt iets functioneels bedenken voor cognitieve therapie. De politie legde twee stukken hardware neer bij twee teams. Het heeft geleid tot frustratie en uiteindelijk creativiteit. Misschien krijgen de projecten niet direct vervolg, maar er zijn genoeg ideeën voor toekomstige ontwikkelingen.

Serieus werk aan de winkel

Angst voor en door honden (Snuffelcollege)  en aandacht voor laaggeletterdheid zijn serieuze problemen die middels de games die ontworpen en ontwikkeld zijn serieus aandacht blijven verdienen. Hoe ver de games ook afgerond gaan worden, vervolgonderzoek en door ontwikkelen zijn kansrijk.

VRehab genomineert voor de Computable 2020 award Onderwijsprojecten

Werden we in 2019 als HBO-ICT de Beste opleider van Nederland en was Dangerzone nipt tweede in de categorie Onderwijsprojecten, daar is nu revanche te halen. VRehab (samenwerking V3RLabs, Revalidatiecentrum Vogellanden en Hogeschool Windesheim) is genomineerd voor deze categorie in 2020. Voor een korte uitleg bekijk de onderstaande video. Vanaf 31 augustus kan er gestemd worden, we gaan er met zijn allen voor zorgen dat deze award wel onze kant op valt.

Drie mooie projecten afgerond

Het einde van het semester , nummero 2 van het schooljaar 2018-2019 is weer aangebroken. Drie mooie projecten:

ChangeMaster heeft een 2de release ondergaan en helemaal aangepast en sterk uitgebreid met animaties, strips etc.
Voor de brandweer is een VR multiplayer escaperoom, HospitalLab, ontwikkeld. Knap technisch werk, veel 3D modellen maar als start een erg goed concept.

Voor de politie is hard gewerkt aan een technisch betere Dangerzone. En met VRange is een eerste versie van een schietexamen opgeleverd.

Volop media aandacht voor de Escaperoom in Apeldoorn

Het Escaperoom project is inmiddels volop opgepakt door de media. Krant (de Stentor), online (ook de Stentor), radio (BNR) en binnenkort komt de televisie langs. Eenvandaag komt en in Apeldoorn en bij 038games opnames maken voor een item in hun programma. Hoe cool is dat.

Op de Stentor-site is het stuk “Zwolse studenten maken escaperoom voor de politie” te lezen en de video te zien die in de Escaperoom is gemaakt. Dennis was de gastheer voor de reporter van BNR radio. De reportage is uitgezonden onder de titel ‘Het lijkt een beetje op een ranzige woonkamer’. Terugluisteren kan hier.

Twee gamestudios binnen 038games

Bij wijze van experiment zijn in het eerste semester van dit studiejaar twee studentenbedrijven aan 038games toegevoegd. Thinkfast Studio en Gryphonheart Studios komen voort uit de minor Games Programming (GP) van HBO-ICT. Via Startpunt zijn uren beschikbaar gekomen om op ondernemerschap te coachen.
Stefan Dinkelberg (developer) en Djordy Donopawiro (designer) kennen elkaar al vanaf hun jeugd. Ze werken al jaren aan hun game Cublast. In Stefan van Diemen vonden ze een derde lid van het bedrijf . Met zijn drieën is dit semester hard gewerkt om de mobiele game om te bouwen naar een game voor het Microsoft XBox platform (toppie secret).
Er zijn o.a. level-editors toegevoegd, de user experience is sterk verbeterd en er is aan de community gebouwd. Bedrijfsmatig is aan een plan gewerkt, er zijn internationale contacten gelegd  én een crowdfundingcampagne via Indiegogo gedaan.
Met Cublast won het team in januari de Publieksprijs van Winnovation. Lees meer op http://www.hogeschoolkrantwin.nl/2016/11/10/tienduizend-downloads-op-een-dag/ en bezoek hun Facebookpagina

Tijdens GP bleken Sander van ‘t Einde, Martijn Rondeel, Bart Willemsen, Maikel Niks en Pepijn Yben (allen software engineers) dezelfde gameliefde voor Transport Tycoon te hebben. Deze wat oudere game wordt van af de grond opnieuw opgebouwd. Er is een team van artists aan de slag. Het team heeft marktonderzoek gedaan, businessplan uitgewerkt en een eerste kleine crowdfunding campagne gedaan. Lees meer over het team  en volg ze via Facebook

Kortom de eerste ervaringen zijn prima. Langzaam komt een stukje game-industrie en ondernemerschap in Zwolle van de grond. Thinkfast Studio bouwt door naar een release in maart en daarna op naar Steam en andere kanalen. De mannen van Gryphonheart Studios zijn begonnen met hun afstudeeropdracht in eigen bedrijf onder de bezielende leiding van indi studio Grendel Games in Leeuwarden. Let them trains role.

Global Game Jam 2017 Zwolle lekker succes

testlogoIn het weekend van 20 – 22 januari werd de Global Game Jam 2017 voor het eerst in Zwolle georganiseerd. Vanuit 038games organiseerde ik met een team van studenten van Windesheim en Cibap dit drie dagen durende evenement. De zeer geschikte locatie was de Ontwerpfabriek van Cibap. Goede ruimtes voor de teams om te werken, een ruime eetzaal, aparte slaapruimte kortom top.

Er namen veertig studenten deel, die in acht teams in een weekend een game in elkaar zetten. Artists, designers, musici en developers leverden bijzondere en leuke games. Naast het bouwen van de games werd op twee momenten entertainment verzorgd.
Collega van Educatie Bruno Oldekleef verzorgde een entree/kennismakingssessie voor de teams nadat het thema van het weekend “Waves” bekend gemaakt werd. Op zaterdagavond verzorgde Martin Bernard en partner van Fola een Djembe sessie. Even andere ritmes en ontspanning. Het beviel de studenten.
djembeggj17zwolle

Eén game moest de winnaar zijn. Juryleden Teun Lucassen en Duco van der Wiele kozen na intens beraad voor Please Wave. Alle games zijn hier te downloaden en te spelen

Er is genoten van zowel de deelnemers als de mede-organisatoren. TingTing, Robert, Wanda, Laura, Rene, Robin en Christian bedankt voor het leuke weekend. Er valt veel terug te kijken. Hieronder de Aftermovie maar zeven vlogs kunnen op het Youtube kanaal worden teruggekeken.

De laatste informatie is terug te vinden op de Facebook pagina van het evenement.

Tot volgend jaar. Make games not war.

ICT-studenten bouwen in recordtijd serious game voor zorg op afstand

Twee studenten van 038Games zijn de uitdaging aangegaan om in zeer korte tijd een demonstratie-game te maken om te laten zien wat de mogelijkheden zijn voor het toepassen van ICT in de zorg. De game, genaamd TeleZorgTycoon, wordt gespeeld op een touch-tafel. Het doel in de game is om een thuiswonende cliënt op afstand de juiste prikkels te geven om te voorzien in de dagelijkse levensbehoeften. Zo kan de speler bijvoorbeeld de koelkast een signaal af laten geven op het moment dat duidelijk wordt dat een cliënt drinken nodig heeft. Op deze manier kan de speler de cliënt zo lang mogelijk thuis laten wonen.

De game is ontwikkeld als speciaal project in het kader van de minor Serious Gaming. In totaal hebben de twee deelnemende studenten, Harm-Jan Hazelhorst en Youri Kamperman, slechts zo’n 30 uur per persoon aan de game besteed. Binnen deze tijd hebben ze zich de technologie van de touch-tafel eigen gemaakt, de game ontworpen, en het prototype ontwikkeld.

De gedachte achter de game is niet zozeer om deze in te zetten in een professionele werkomgeving. Het gaat er vooral om om studenten en professionals uit de zorg en uit de ICT aan het denken te zetten over te toepassing van ICT en games in de zorgsector.

Wilt u meer weten over deze game, of bent u benieuwd naar de mogelijkheden van games binnen uw werkgebied, neem dan contact op met Teun Lucassen op 088 469 8652 of via t.lucassen@windesheim.nl.

TeleZorgTycoon

Gamification of Education

Studenten van de minor Web Technology hebben op 18 juni een App gepresenteerd waarin Gamification van het onderwijs centraal staat. In de App kunnen studenten punten verdienen door in te checken op school, naar gastcolleges te gaan, of door quizzen te maken. Actief studiegedrag wordt hiermee gestimuleerd door het toekennen van punten en/of badges aan activiteiten.

Met de verdiende punten kunnen studenten vervolgens materialen kopen om een kasteel te bouwen, wat de voortgang mooi visualiseert. Om het geheel nog wat meer game-gevoel te geven kunnen studenten  onderling elkaars kastelen aanvallen, om zo weer punten te verliezen of te verdienen.

De App moet gezien worden als proof-of-concept voor Gamification in het onderwijs. De komende tijd wordt hier op doorgebouwd om de mogelijkheden verder te verkennen.

Screenshot_2013-06-18-14-36-40                Screenshot_2013-06-18-14-36-52